...DAGING KORBAN...

Hahahaaaaaa~~ entry lameeeee uolls~ layannnn k~

Salam sayang uolls~

entry kali ni nk citer pasal daging korban yang orang bagi time hari raya haji aritu. da seminggu da daging tu dlm peti sejuk. xtau nak masak pe. 

almaklumlah, cik uu ni xbape nak gemar sangat memakan daging ni. xkira lah daging lembu ke kambing ke rusa ke kerbau ke memang tak bape nak gemarrrr~

so, ingat nak masak sup tulang laa sebab byk tulang yang orang bagi ni.. so, here is the tips yang cik uu dapat dari blog kak El :


TIPS LEMBUTKAN DAGING

1) time rebus daging nak lembutkan tu...letak seketul gula batu (rebus sekejap)
2) masokan bijik kurma 4-5bj kedalam rebusan daging/tulang
3) ramas nenas dan gaul bersama daging n perap sebelum direbus
4) letak daun nangka dalam rebusan daging/tulang
5) letak sudu dalam rebusan daging/tulang
 6) Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa.
7) Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
8) Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.

sumber:
Kak El

eheh~ maaf la ye, bkn nyer resepi tp tips cara melembutkan daging kekekekee~ gambor pon cik uu xtepek. ampunnn~ 

      xoxo,

Comments

Popular Posts